Szobai légtisztítók

Szobai légtisztító berendezések

A zárt terekben található levegő tisztítása valamint fertőtlenítése egyre fontosabbá válik mindennapjainkban. Környezettudatosság és egészségtudatosság szempontjából a szobai légtisztítók használatának előnyei mára szinte mindenki számára közismertté váltal. Kevesen gondolnak arra, hogy a körülöttünk lévő levegő tele van látható vagy éppen mikroszkopikus méretű szennyeződésekkel. Utóbbiak nemcsak közérzetünket rontják, de bizonyos határértéket meghaladva igen káros hatással is lehetnek szervezetünkre. A szobai légtisztító készülékek mindenben alkalmasak a zárt terek levegőjének tisztítására, legyen szó a szilárd, lebegő szennyeződés eltávolításáról, a szűréshez és ionizáláshoz hasonló száraz eljárásokról vagy éppen az olyan légmosókról, amelyek nedves lemezek segítségével szüntetik meg a helyiség porterhelését. A légtisztító használata az első lépést jelenti a háztartás vagy éppen irodai környezet beltéri levegőjének tisztává tételéhez.

Múködési elvekről, típusokról, eljárásokról dióhéjban

A szobai légtisztító készülék között többféle módszert alkalmazó illetve eltérő technológiákra épülő típust találunk. Nem mindegy tehát, hogy az egyes talkalmazási területre melyik típust választjuk. A legprimitívebb – ebből adódóan legolcsóbb – szobai légtisztítók szűrőrács és szövet segítségével teszik tisztábbá a körülöttünk lévő levegőt. Ezek a készülékek viszont a kisebb porszemeket nem szűrik ki, nem is beszélve a mikroszkópikus nagyságú részecskékről. A leggyakoribb levegőtiszító berendezések plazmaszűrő segítségével változtatják meg a szennyeződések töltését. Nagy előnyük, hogy rendszeres tisztítás esetén nem szorulnak alkatrészcserére.

Ionizációs légtiszítás

Az ionizációs légtisztítók olyan elektromos berendezések, amelyek negatív töltésű oxigén ionokat eresztenek a levegőbe. Ezek segítségével ártalmatlanítják a baktériumokat. Eredetileg a dohányfüst, illetve az ehhez hasonló kellemetlen szagok, a por és más egyéb szennyeződések kiszűrésére fejlesztették ki. Az ionizátor a helyiség levegőből anionokat állít elő, ezzel semlegesíti a szennyező részecskéket. Az ionizációs légtisztítók tökéletesen megfelelnek egy 18-20 négyzetméter nagyságú konyhai, szobai vagy éppen irodai helyiség levegőjének tisztán tartására. A technológia nagy előnye, hogy az ionizált levegő mozgása nem jár hangképződéssel. Elektromos töltésének köszönhetően szennyeződésgyűjtő statikus fémlemez vonzza magához a levegőben található port, polleneket, baktériumokat, vírusokat és más allergén anyagokat. A berendezés nélkülözhetetlen elemeként ez a szennyeződésgyűjtő lemez nedves ruhával egyrészt könnyen tisztítható, másrészt szűrőbetét cserére élettartama során általában nem szorul. A technológia által biztosított levegőtisztítási- és sterilizálási folyamatot a berendezés belsejében elhelyezett UV lámpa is segíti.

HEPA szürős légtisztító készülékek

A HEPA szürős légtisztító berendezések nagy hatásfokú szűrővel rendelkeznek. Ezek a szobai légtisztítók a folyamat során egy több fokozatba kapcsolható ventillátor segítségével vezetik át a levegőt a berendezésen. Ezek között a légtisztítók között olyan termékeket is találunk, amelyek a levegőt először egy mosható előszűrőn vezetik át, így szűrve ki a levegőben lévő nagyobb részecskéket. Kevesen tudják, de a 10 mikron vagy annál kisebb méretű részecskék már nem láthatóak szabad szemmel. Az elhasználódott levegő az első fázist követően halad át a HEPA szűrőn, amely már a 0,3 mikronnál nagyobb részecskéket szűri ki. Ezután a megtisztított levegő a készülék ventilátorának segítségével hang nélkül áramlik vissza a szobába. Terméktípustól függően tehár 2-3-4 lépcsős légszűrésről beszélhetünk. A HEPA légtisztítók többsége éjszakai üzemmóddal is rendelkezik, ily módon akár egész éjszaka is bekapcsolva maradhat a légtisztító, zavartalanul tudunk mellette aludni. Ezek a légtisztítók igen jó, csaknem 100%-os szűrési hatékonysággal működnek. A szobai légtisztító berendezéseket lakások, irodák, iskolák, korházak vagy éppen orvosi rendelők levegőjének tisztán és baktérium mentes megőrzésére is használatjuk.
Mi alapján válasszunk berendezést?
Minden körülmények között célszerű a szoba nagyságához választani a légtisztító berendezésünkket. A szoba adott négyzetmétere mellett érdemes tisztában lennünk az óránkénti légcsere adatokkal is, hiszen a levegő megtisztítása csak akkor lesz hatékony, ha a berendezés egy órán belül legalább 4-5 alkalommal megtisztítja a helyiség levegőjét. Érdemes odafigyelnünk a készülék zajszintjére, valamint az energiafogyasztás mértékére is.

EGYHELYSÉGES VAGY SZOBAI HŐCSERÉLŐS SZELLŐZTETŐK

Rólunk

Cégünk 2006 tól foglalkozik épületgépészettel, hőtechnikával, solar rendszerekkel. Termékeinket magas minőségben kivitelezzük, folyamatosan fejlesztünk. évről évre nő az elégedett ügyfeleink száma.

Create a Joomla website with Joomla Templates. These Joomla Themes are reviewed and tested for optimal performance. High Quality, Premium Joomla Templates for Your Site