Vezérlés hőszellőztető rendszerekhez

Hőszellőztető rendszerek vezérlése

Szellőztető rendszerekkel egy-két évtizede még szinte kizárólag az ipari létesítményekben találkozhattunk. Bár az évek előrehaladásával a nagy létszámú dolgozót foglalkoztató ipari csarnokok szellőztetése semmit sem veszített fontosságából, napjainkban a szellőző és szellőztető rendszerek a családi házak – egyes esetekben már a lakások – esetében is kiépíthetővé váltak. A rendeltetésszerű működés valamint a lehető legoptimálisabb hatásfok elérése a különböző szellőztető berendezések vezérlésének fejlesztésére ugyancsak ösztönzőleg hatott. Mára már ott tartunk, hogy az intelligens épületautomatika ezt a funkciót is tökéletesen képes ellátni.

Ahány típus, annyi vezérlési mód

Mint általában az épületgépészetben, a szellőztető rendszerek esetében is annyi különböző termékkel találkozunk, ahány gyártó van a piacon. A legtöbb hőszellőztető rendszer esetében alapfunkciónak számít a fokozatok változtatását lehetővé tevő 0-10 V-os vezérlés, amely tulajdonképpen a hőszellőztető berendezés fordulatszámának módosítására ad lehetőséget. A szóban forgó funkció esetében általában 3 szellőztetési fokozatot alakítanak ki a gyártók egy alap, egy közép és egy felső fokozatot. Utóbbiak az adott napszaknak megfelelően rendszerint lehetővé teszik a szellőztetési fokozatok időprogramok alapján, az épület belső hőmérséklete vagy éppen az adott helyiség páratartalma szerint történő vezérlését is. A néhány éve kapható legmodernebb hőszellőztető rendszerek a fent részletezett 0-10 V vezérlés mellett már több kommunikációs átjárón keresztüli illesztés integrálására is képesek, sőt az épületautomatika rendszerhez Modbus, KNX vagy éppen RS485 módon is illeszthetők. A modernebb vezérlők bővítő modulon keresztüli illesztése azért egyre népszerűbb, mert segítségükkel nem kizárólag a szellőztetési fokozatokat tudjuk módosítani. Megkönnyítik a dugulás-elhárítás szükségességéről, szűrőcseréről vagy éppen más karbantartási feladatokról olyan információk kinyerését is, amelyeket záros időn belül el kell végeznünk. A vezérlések egy csoportja szellőztetési zónák kialakítását is lehetővé teszi, amely ugyan napjainkban még meglehetősen költséges megoldás, ellenben vitathatatlan előnye, hogy segítségükkel eltérő mértékű szellőztetést biztosítható a ház különböző helyiségeiben.

Hővisszanyerős rendszerek és vezérlésük

Pillanatnyilag a legkorszerűbb szellőztető rendszerek alapját a hővisszanyerős technológia jelenti. A hővisszanyerős szellőztető rendszerek a friss levegőt nem egyszerűen és közvetlenül áramoltatják be az épületbe, hanem egy hőcserélőn keresztül. Ezek a rendszerek az levegő elszívása valamint a friss levegő megszűrése illetve beáramoltatása mellett a már elhasználódott levegő hőtartalmát is felhasználják. A beáramoltatott levegőt előfűtik, ami nem csekély energia-megtakarítást és költségcsökkentést eredményezhet. Ezeknél a rendszereknél nemcsak egy páravisszanyerő hőmérő figyeli a levegő páratartalmát, de képes egy előre beállított komfortszinten is tartani azt.

Hővisszanyerős rendszerek az épületvezérlésben

Napjainkban több termék és gyártó támogatja már a hővisszanyerő szellőztető rendszerek okos otthon rendszerekhez történő illesztését. Az optimális működés érdekében a telepítést viszont nem kevés egyeztetés előzi meg kivitelezőkkel és a tervezőkkel. A hővisszanyerős szellőztető rendszer ugyanúgy vezérelhető, mint a többi rendszerünk és képes az együttműködésre a többi erőforrásunkkal. Kevesen tudják, de egy hővisszanyerős szellőztető rendszer szinte teljes mértékben képes például a klíma kiváltására. Ehhez azonban olyan központi vezérlőrendszerre van szükség, amely együtt tud működni az árnyékolókkal valamint a lakóépület más egyéb berendezéseivel. A technológia egyik legnagyobb előnye, hogy minimális hanggal üzemel, ráadásul a berendezés vezérlése az éjszakai órákban a ventillátorok fordulatszámát is képes csökkenteni. Amennyiben a rendszer vezérlő berendezése a levegőben kevesebb az oxigént érzékel, azonnal nagyobb fordulatszámra kapcsol. Ugyanezt képes abszolválni az olyan esetekben is, amikor nem tartózkodunk az épületben. Ilyenkor a megkívánt hőmérséklet valamint a levegő összetétele automatikusan állítja intenzitását, sőt például egy dohányfüsttel telített szobában magasabbra is vehető a szellőztető rendszer fordulatszáma. Amennyiben a helyiség hőmérséklete eléri az általunk kívánt szintet a redőnyöket le- és felhúzhatja. Manapság egyre gyakrabban építenek be hővisszanyerős technológiát fal fűtés hűtéssel, mivel a két berendezés tevékenysége között a vezérlés szintén képes szimbiózist teremteni.

EGYHELYSÉGES VAGY SZOBAI HŐCSERÉLŐS SZELLŐZTETŐK

Rólunk

Cégünk 2006 tól foglalkozik épületgépészettel, hőtechnikával, solar rendszerekkel. Termékeinket magas minőségben kivitelezzük, folyamatosan fejlesztünk. évről évre nő az elégedett ügyfeleink száma.

Create a Joomla website with Joomla Templates. These Joomla Themes are reviewed and tested for optimal performance. High Quality, Premium Joomla Templates for Your Site